Alex Atala tem o Dom

25 abr

 

Sabrina Demozzi 

 

O Restaurante D.O.M de Alex Atala localizado no Bairro dos Jardins, em São Paulo,  foi eleito o 40º melhor do mundo pela revista inglesa Restaurant. O restaurante que tem a missão de valorizar ingredientes e a cultura regional brasileira é o único da América Latina que aparece no ranking dos 50 melhores estabelecimentos do mundo que a revista divulga anualmente desde 2002. Em relação a 2007, o D.O.M caiu duas posições na lista, mas isso não tira o mérito do trabalho criativo de Alex Atala que considera que é sempre possível melhorar.

Pelo terceiro ano consecutivo o restaurante considerado o melhor do mundo foi o espanhol El Bulli do famoso chef Ferrán Adriá. Em segundo ficou o britânico The Fat Duck de Heston Blumenthal. Por sua vez, o parisiense Pierre Gagnaire, do chef  homônimo, alcançou o terceiro lugar.

No ranking por países, a França aparece em primeiro, com 10 restaurantes entre os 50 melhores. Logo atrás, ficaram Estados Unidos, com oito, e Espanha, com sete. A escolha dos melhores restaurantes do mundo foi feita por um júri internacional integrado por 700 chefs, restaurateurs e críticos especializados, 200 dos quais votaram pela primeira vez este ano. Os leitores da Restaurant, fundada em 2001, também puderam dar o seu voto sobre os restaurantes.  

 

 

Para conhecer um pouco mais do Restaurante de Alex Atala eu sugiro que você acesse o site: http://www.domrestaurante.com.br.

 

 

Para conhecer o restaurante do melhor chef  de cozinha do mundo, o catalão Ferran Adriá, entre em: www.elbulli.com. Mais informações sobre ele abaixo (Fonte: Wikipedia em inglês).  

 

Ferran Adrià Acosta:  is a chef born on May 14, 1962 in L’Hospitalet de Llobregat, Catalonia, Spain. He is the famed head chef of El Bulli restaurant in Roses, on the Costa Brava. Today he is considered one of the best chefs in the world and tops the European Restaurant Ranking.

Ferran Adrià began his culinary career in 1980 during his stint as a dishwasher at the Hotel Playafels, in the town of Castelldefels (Catalonia). The chef de cuisine at this hotel taught him traditional Spanish cuisine. At 19 he was drafted into military service where he worked as a cook. In 1984, at the age of 22, Adrià joined the kitchen staff of El Bulli as a line cook. Eighteen months later he became the head chef.

Along with British chef Heston Blumenthal, Adrià is often associated with “molecular gastronomy,” although the Catalan chef does not consider his cuisine to be of this category. Instead, he has referred to his cooking as deconstructivist. Adrià’s stated goal is to “provide unexpected contrasts of flavour, temperature and texture. Nothing is what it seems. The idea is to provoke, surprise and delight the diner.”[1] This is also combined with a large dose of irony and a sense of humour, making his dishes highly épatants (impressive). As he likes to say, “the ideal customer doesn’t come to El Bulli to eat but to have an experience.”

El Bulli is only open from April to October. Adrià spends the remaining six months of the year perfecting recipes in his workshop, “El Taller,” in Barcelona. He is famous for his thirty course gourmet menu.

He is also well known for creating “culinary foam“. In his quest to enhance flavour, Adrià discards the use of cream and egg; foam is made exclusively of the main ingredient and “air” (combined in a whipped cream maker equipped with N2O cartridges). Adrià’s foam creations include foamed espresso (Èspesso), foamed mushroom and foamed beetroot.

El Bulli has 3 Michelin stars and is regarded as one of the best restaurants in the Western world. In 2005 it ranked second in the Restaurant Top 50. It was awarded the first place in 2006, displacing The Fat Duck in England. El Bulli has retained this title in 2007 and 2008.

 

 

 

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2 Respostas to “Alex Atala tem o Dom”

  1. hungrygoat agosto 24, 2009 às 7:29 pm #

    Meu irmão trabalha no Mugaritz e falou que os chefs de lá são doidos com o Atala… inclusive já vieram algumas vezes ao Brasil a convite do nosso maior chef. O Brasil tem que valorizar mais as pessoas daqui, não acha?

    http://hungrygoat.wordpress.com

    • temperomental agosto 24, 2009 às 8:57 pm #

      Com certeza! Ele é sensacional mesmo. Obrigada por visitar o blog e sempre que der apareça!

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